Cranio Sacraal Therapie

Cranio Sacraal Therapie (CST) - of kortweg cranio zoals we het steeds meer noemen - richt zich voornamelijk op het bindweefsel en de eventueel daarin opgeslagen herinneringen, emoties en trauma’s.

Emotionele en lichamelijke trauma’s
Kleine of grote trauma’s, zowel geestelijk als lichamelijk, kunnen jarenlang klachten veroorzaken zonder dat er medisch iets te vinden is. Denk aan een val op het stuitje, een klap tegen het hoofd, een whiplash, het overlijden van een dierbare of een echtscheiding.     

Verbinding met jezelf en de omgeving
In de huidige maatschappij wordt steeds meer prestatie en rationeel hoofdwerk verwacht. Daardoor verliezen mensen hun gevoel met lichaam en het wezen dat ze eigenlijk zijn. Craniobehandelingen  bieden de mogelijkheid om verbinding te maken met jezelf en vandaar uit met je omgeving om zo de kwaliteit van je leven te verbeteren.

Het craniosacraal ritme
Bij cranio ligt de focus op het geheel van de hersenen en het ruggenmerg, dat loopt van de schedel (cranium) tot het heiligbeen (sacrum) en verpakt zit in bindweefselvliezen. Tussen de vliezen bevindt zich het hersenvocht (liquor). Dit vocht wordt in een ritmische beweging aangemaakt, rondgepompt en afgevoerd: het craniosacraal ritme. Dit ritme noemen we ook wel de ademhaling van de hersenen en het ruggenmerg.

Klachten als de schedelbotten niet vrij kunnen bewegen
De schedelbotten kunnen ten opzichte van elkaar bewegen. Zo vangen ze de drukverschillen door aanmaak en afvoer van het vocht op. Kunnen deze schedelbotten niet vrij bewegen, dan ontstaan er spanningen die zich uiten in bijvoorbeeld hoofdpijnen, concentratiestoornissen, oorsuizingen of duizeligheid of pijn in de wervelkolom, het stuitje of elders in het lichaam.

Ragfijn spinnenweg van informatie
Bindweefsel verbindt alles in je lichaam met elkaar als een soort ragfijn spinnenweb waarlangs informatie met enorme snelheid getransporteerd wordt naar alle andere delen van het web. Jij bent als het ware jij de spin die in dit web hangt. Alles wat er in je leven is gebeurd aan ziektes en trauma  - van je driewieler vallen  tot emotioneel trauma - levert spanning op in de draden van het web. Hierdoor stokt de informatiestroom en wordt het moeilijker voor je om in balans te blijven, in het midden van je web. Dit levert spanning op.

Meer balans
Als spanningen te groot zijn voor het lichaam om ze direct af te voeren, dan slaat het lichaam deze spanningen op in het bindweefsel. Deze spanning verstoren het craniosacraal ritme naar de rest van het lichaam. Met de cranio technieken kan je dit voelen en opsporen en vervolgens kun je deze belemmering met vaak zachte manuele technieken (weer) opheffen. Er ontstaat meer balans en het leven kost minder moeite.

© 2024 Praktijk Integrale Manuele Therapie | Adres: Provincialeweg 47 & Duivelsberg 18 | Veldhoven | Privacy Regelement